Noroge Bellek Testinin Eğitim Süreçlerine Katkısı
Noroge, Kısa Süreli Bellek ve Uzun Süreli Bellek Testi olmak üzere iki bellek testine sahip. KSB Testi, bilgiyi duyusal bellekten kısa süreli belleğe aktarma performansını ölçerken; USB Testi ise bilgiyi kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarma performansını ölçüyor.
Noroge KSB ve USB Testlerinin eğitim süreçlerine olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Velilerle yaptığımız klinik görüşmeler de dahil olmak üzere genel şikâyet ‘dikkat eksikliği’ oluyor, burada dikkatinizi çekmek istediğim konu şu; dikkat performansında problem görülen çocukların çoğunlukla belleklerinde de aynı aksamayı görüyoruz. Zaman zaman problem sadece bellekle ilişkili de olabiliyor, bilgiyi hafızasına depo etmekte problem yaşayan bir çocuk dikkat performansı iyi olsa da eğitimde zorluklar yaşıyor.
Noroge’nin alıştığımız hafıza testlerinden en önemli farkı, tamamen bilimsel bir yolla hem kısa süreli hem uzun süreli hafızayı ölçmesi, bu da şu demek; çocuk bilgiyi öğrendikten sonra aklında tutabiliyor mu? bilgiyi kodlayarak kalıcı hale getirebiliyor mu? sorularına cevap alabiliyoruz. Belleğe dair performansı aşamalarla zorlaştırarak ölçerken sonuç ekranında zeka ve dikkat puanlarını da hesap ederek bütüncül bir rapor sunması eğitim süreçlerinde önümüzü açacak bir yenilik.
Noroge’nin misyonunda problemleri hızlı ve güvenilir bir biçimde saptamak yatıyor. Çalışmalarımıza başladığımız günden bu yana her insanın özel olduğuna inanarak yapay zeka teknolojisi ile onların bilişsel süreçlerini daha güvenilir analiz etmeyi hedefledik bunu yaparken zamanı verimli kullanmaya çalıştık. Özellikle çocukları göz önünde bulundurursak ortalama 30 öğrencinin bulunduğu sınıflarda problemi saptamak güvenilir ve hızlı gerçekleşmiyor. Noroge; zekayı, kısa süreli belleği, dikkati ve uzun süreli belleği yaklaşık 40 dakikada ölçerek bizlere başarıyı daha güvenilir ve hızlı yakalamayı vaat ediyor.